Y

Bedriftsabonnement på Norges viktigste nyhetskilder

Torbjørn Røe Isaksener blant lederne som åpner seg om sin største tabbe i Schibsted Bedrifts nye e-bok

DENNE SAKEN ER EN DEL AV EN KAMPANJE FOR SCHIBSTED BEDRIFT 2022


Norske ledere og tabbene som formet dem

I en fersk e-bok åpner norske ledere opp om tabbene som formet dem. Noen av dem er alvorlige, noen er morsomme, andre er, ifølge dem selv, flaue. Fellesnevneren er at alle tabbene innehar verdifull læring for lederne, som ved å åpne opp om flausene også åpner for at andre kan lære av deres feil – og kanskje slippe å begå dem selv.

Norske ledere og tabbene som formet dem

Regionsavisene tilbyr et unikt perspektiv på både nasjonale og regionale saker, mener sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Lars Helle. Det kan være en svært viktig ressurs for både små og store norske bedrifter.

Det er menneskelig å feile. I den nye e-boken fra Schibsted Bedrift blir det tydelig at også Norges næringslivstopper har nok av blundere på samvittigheten. Der åpner de nemlig opp om tabbene, og ikke minst om hva de lærte av dem. De deler i tillegg sine beste tips til andre ledere – og folk generelt – om hvordan man reiser seg etter en tabbe: Vær ydmyk, lær av feilen og gå videre.

Det å kunne snakke om manglene våre – det være seg personlige eller profesjonelle – og det å kunne være hele oss selv der vi tilbringer mesteparten av vår våkne tid, er viktig: Åpenhet på arbeidsplassen er viktig. Ikke bare gir det lavere skuldre og mer pusterom, det åpner også opp for læring og kunnskapsdeling. Ved å dra nytte av andres kompetanse, og ikke minst det å kunne lære av hverandres feil, vil bidra til raskere utvikling, og hyggeligere og mer effektive bedrifter.

I den nye e-boken til Schibsted Bedrift kan du blant annet lese om lederen som skulle lære russerne å ta idrettsutøvere som dopet seg – og endte med å gi dem oppskriften på å ikke bli tatt. Du får historien om topplederen som ikke kunne de kulturelle kodene og tråkket i salaten på møter i utlandet, og du kan lese om detaljstyring, foredrag som ble glemt, og om å bli tatt på sengen av Facebook.

Nysgjerrig og vil lese mer? – E-boken er gratis, og du kan laste den ned her 

Flash photography, Smile, Furniture, Chair

Anders Solheim i Antidoping Norge forteller om da han ble lurt av Russland

Dette er lederne enige om

Ledernes tabber er av varierende karakter, men er det noe alle er enige om, er det at hver eneste tabbe også innebærer lærdom. Man kan likevel argumentere for at det er mindre ubehagelig å lære av andres feil enn egne. I denne e-boken har vi derfor i samarbeid med norske næringslivsledere samlet historier om deres feil, så du ikke trenger å begå dem selv. I tillegg forteller de om hva du bør gjøre når du uunngåelig begår dine egne tabber.

Røe Isaksen forteller åpenhjertig om feilen han gjorde som uerfaren leder: Å la være å benytte seg av den kompetansen som allerede fantes på feltet. Du kan lese hele intervjuet, og se filmen med den tidligere statsråden, ved å laste ned e-boken her.

Når han og andre norske ledere her forteller sine historier, ufarliggjør de også det å gjøre feil, og formidler verdifull lærdom knyttet til dette, til både ledere og ansatte.

Dunning-Kruger og botemiddelet

I 1999 beskrev de to amerikanske psykologene David Dunning og Justin Kruger et psykologisk fenomen mange kan kjenne seg igjen i, leder eller ei: Man starter med ingen kunnskap og ingen selvtillit om et emne – så stiger selvtilliten overproporsjonalt med den begrensede kunnskapen man har tilegnet seg

Deretter synker selvtilliten kraftig etter hvert som kunnskapen stiger og man innser hvor mye man ikke vet. I boken forteller ulike ledere om tabber de har begått; for eksempel forteller Torbjørn Røe Isaksen om hvordan han som fersk statsråd demonstrerte nettopp dette fenomenet, kjent som Dunning-Kruger-effekten.


Jeg marsjerte inn i Kunnskapsdepartementet, og lukket døren etter meg. Så satt jeg inne på kontoret sammen med en liten gruppe og la planer. Jeg hadde nærmest en steintavle med meg ut når disse planene skulle kunngjøres til embetsverket og de som jobbet i departementet.


Problemet var at ingen hadde fått komme med faglige innspill underveis, jeg hadde ingen anelse om hvor mye arbeid organisasjonen kunne håndtere, altså hvor mange ting man kunne gjøre samtidig. Vi hadde ikke prioritert, vi hadde ikke diskutert, og vi hadde ikke forankret i organisasjonen. Det ble veldig vanskelig å oversette «bestillingen» vår til faktisk handling.


Picture frame, Interior design, Brown, Wood, Dress, T-shirt

Heidi Nygjelten åpner seg om alle feilansettelsene hun gjorde da hun glemte å kvalitetssikre ansettelsesprosessen

Schibsted Norge AS er ansvarlig for behandlingen av personopplysningene som samles inn her. Opplysningene brukes til å behandle din forespørsel og for å ta kontakt med deg. Du kan finne mer informasjon om Schibsteds behandling av personopplysninger her.

Les om tabbene i sin helhet, og hva lederne lærte av dem, gjennom skjemaet under